Olympic Sculpture Park

Seattle, États-Unis
Photo © Benjamin Benschneider
Photo © Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider
Architectes
WEISS / MANFREDI
Lieu
Seattle, États-Unis
Année
2007
Coût
1 million - 100 millions
Étages
1-5 étages

Lead Designer
Site Design / Architecture
Weiss/Manfredi

Consultant Team
Structural and Civil Engineering Consultant 
Magnusson Klemencic Associates

Landscape Architecture Consultant
Charles Anderson Landscape Architecture

Mechanical and Electrical Engineering Consultant
ABACUS Engineered Systems

Lighting Design Consultant
Brandston Partnership Inc.

General Contractor
Sellen Construction

Geotechnical Engineering Consultant
Hart Crowser

Environmental Consultant
Aspect Consulting

Aquatic Engineering Consultant
Anchor Environmental

Graphics Consultant
Pentagram

Security and AV/IT Consultant
ARUP

Catering and Food Service Consultant
Bon Appetit

Kitchen Consultant
JLR Design

Retail Consultant
Doyle + Associates

Project Management
Barrientos LLC

Olympic Sculpture Park is the winning design of an international competition.

Envisioned as a new model for an urban sculpture park, the project is located on a industrial site at the water’s edge. The design creates a continuous constructed landscape for art, forms an uninterrupted Z-shaped “green” platform, and descends 40 feet from the city to the water, capitalizing on views of the skyline and Elliot Bay and rising over the existing infrastructure to reconnect the urban core to the revitalized waterfront.

An exhibition pavilion provides space for art, performances and educational programming. From this pavilion, the pedestrian route descends to the water, linking three new archetypal landscapes of the northwest: a dense temperate evergreen forest, a deciduous forest and a shoreline garden. The design not only brings sculpture outside of the museum walls but brings the park itself into the landscape of the city.

Projets liés

  • Dreifachturnhalle Gipf Oberfrick
    Walter Bieler AG
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Autres projets de WEISS / MANFREDI

Barnard College Diana Center
New York, États-Unis
Museum of the Earth
Ithaca, États-Unis
Smith College Campus Center
Northampton, États-Unis
Brooklyn Botanic Garden Visitor Center
Brooklyn, États-Unis
Taekwando Park
Muju, Corée du Sud
International Retreat
verdant estate, États-Unis