New construction of a research and development building, Jena 2010
Photo © Ester Havlova
New construction of a research and development building, Jena 2010
Photo © Ester Havlova
New construction of a research and development building, Jena 2010
Photo © Ester Havlova
New construction of a research and development building, Jena 2010
Photo © Ester Havlova
New construction of a research and development building, Jena 2010
Photo © Ester Havlova
New construction of a research and development building, Jena 2010
Photo © Ester Havlova
New construction of a research and development building, Jena 2010
Photo © Ester Havlova

Göpel electronic GmbH

 Back to Projects list
Location
Jena
Year
2010

The new construction was realized with an investment volume of 4.9 mio. Euros. The new research and development building is designed for 80 further jobs. It is situated in the nearest neighbourhood of two other buildings which belong to Göpel electronic, also designed by wurm+wurm. There is excellent transport connection to motorway and railway.

Due to the situation of the construction site in the flood area of the Saale it was necessary to elevate the structure. As it was impossible to reach the required number of parking places in the open space, the opportunity was provided to place the parking and a sheltered entrance area underneath the building.

Design: The shape of the volume is developed from a rectangle with a size 15m x 40m, a classic pattern of a floorplan for standard offices. This floorplan is transformed from level to level. It becomes a parallelogram alternating on each level, so that by topview a X is created. The staggered and crosswise layered volumes are supported 16 trapezoidal columns when there is an overhang. The negative-space which is generated by the delayed volumes is formed to open terraces.

In spite of the buildings complex geometry the floor plan is usable in a flexible way. On Level 1 is seeded an open assembly area, the two levels in the middle are used as standard office-space and on the top level are sited seminar rooms and the executive. Each floor can also be rented separately, so the building conforms to common request at this type of building.

Standards of energy usage: climate control is implemented using whell water and gypsum-cooling-ceiling, heating-installation is applied by district-heating. Natural airing is effected by window-sided ventilation-flaps.

Facade: big-sized metal sheets are fixed with adhesive-technology onto a movable assembled framework of light metal.

Task
New construction of a research and development building

Client
Göpel electronic GmbH

Square metres
4.460 sqm

Other Projects by wurm + wurm architekten ingenieure

Bada AG
Bühl
Auma Service center
Prague, Czech Republic
residential building, renovation
Munich
Sipos Aktorik
Nürnberg
GFC Antriebssysteme GmbH
Coswig
Secondary school Bühl
Bühl